Непосредствено преди началото на новата учебна година хората броят по 5 лв. за цвете и 10 лв. за букет, показва проверка на столичната цветарска борса.

Представители на бранша недоволстват, че неяснотите около 15 септември орязват предварителните им поръчки.

Припомняме, че цветарският сектор бе сериозно ударен от коронавирусната пандемия, а работещите в редица магазини и борси из цял свят се принудиха да изхвърлят своята продукция.

Според родните цветари една от основните причини за намаленото потребление се крие в лъжливото твърдение, че стръковете са преносител на COVID-19.

В някои учебни заведения у нас дори се въведе и категорична забрана за покупка на цветя за 15 септември. Вместо това от училищата призовават да се подаряват книги на библиотеката или да се събират средства за благотворителност.

"Очакванията са доста занижени-ще си бъде стандартен ден, а не празникът 15 септември", коментира за "Монитор" председателят на Асоциацията на флористите Йоанна Томова.

Липсата на клиенти и страхът, че продукцията ще бъде изхвърлена пък принудиха цветарите да заредят своите магазинчета с наполовина по-малко стока спрямо миналата година.

Собственици на обекти на столичния пазар "Димитър Петков" разказват, че обикновено преди години поръчките за цветя за любимите учители са започвали още в края на месец август. Тази година обаче за първия учебен ден има само два предварително заявени букета. Според собственичка на магазин, цветя за преподавателите ще купуват само родителите на малчугани, които постъпват в детската градина или тези на първолаците.

Еда Мутлу, която притежава бутик за цветя в столицата, заяви, че най-купувани за празника обикновено са букетите с едно цвете, популярност започват да набират и живите цветя в саксии.