Около 2 млн. чужди туристи ги няма в България. Мит е, че българите могат да заместят чуждите туристи, настоя климатологът проф. Георги Рачев, който е и заместник-председател на Българската асоциация на туристическите агенции.

По думите му, през последните дни температурата на морската вода достигнала 28 градуса, тъй като има пренос от изток, който придържа топлата вода към крайбрежието ни.

А само преди дни туристи сигнализираха, че във водата, а и на брега на плаж "Иракли" има мазни бели топчета.

От Морската администрация обясниха, че става въпрос за палмово масло, което най-вероятно е изхвърлено от преминаващи кораби.

"Замърсяването на водите е част от действителността, тъй като трафикът в Черно море не е малък. В открито море редица кораби мият своите танкове и това стига и до нашето крайбрежие. Има служба, която следи и трябва да глобява такива кораби", добави още проф. Рачев пред Bulgaria ON AIR.

А иначе туроператори твърдят, че като родна тенденция за това лято се очертават резервациите за море в последната минута.

До последно гостите искат да са сигурни, че избраното от тях място предлага най-добрите цени и условия за почивка, че в курорта няма епидемия от COVID-19, и избраното място за настаняване е с добра хигиена.

Според специалистите този тренд за избор на място за ваканция, малко преди самото отпътуване и заплащане на почивката до седмица - две преди началото, ще е водещ през следващите няколко години както за пътувания у нас, така и за тези в чужбина.

Друга тенденция, която се заформя е, че все повече хора плащат онлайн за ваканцията си.

Хотелите по морето, особено тези, които предлагат качествен "ол инклузив" продукт и са познати на нашенците, се напълниха през последните дни на юли и първите на август.