Най-големият източник на приходи за организираната престъпност остава трафикът на хора с цел сексуална експлоатация, който генерира близо 1 млрд. лв. Годишно, обяви пред БНР Атанас Русев - координатор на Програма "Сигурност" в Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД), който днес ще представи "Оценка на заплахите от организирана престъпност в България".

Престъпността на "белите якички" нанася много по-големи щети от класическите организирани престъпни пазари, отбеляза обаче той.

"Мутренският период остана някъде назад в годините. Това, което се случи през тези години с нарастването на доходите, на БВП на страната, много от тези класически, традиционни криминални пазари вече не изглеждат по същия начин. Големите, добре структурирани йерархични групи не се наблюдават. По скоро виждаме много по-фрагментирана картина.

Тенденцията е все повече престъпността на "белите якички" да нанася много по-големи щети от класическите организирани престъпни пазари, като наркотици, проституция, контрабанда. Има един вид адаптация на организираната престъпност. Това, което се наблюдава напоследък, е, че все по-често тази престъпност се крие зад законен бизнес", обрисува Русев новото лице на престъпността.

По думите на експерта друг от най-големите незаконни финансови потоци се генерира от нелегална търговия с горива.

"Това е типична корпоративна форма на престъпност, където зад законовата фасада се нанасят щети на държавния бюджет, укриват се акцизи, ДДС и т.н. ", изтъкна той.

Според него институциите трябва да се замислят все повече за инвестиране в развиването на капацитет за финансови и документални разследвания. Освен това законовата фасада предполага съществуване в сивия сектор, където не винаги полицейските методи са достатъчни, смята Атанас Русев. Затова той настоява в разследванията активно да се включат и останалите институции.