Тумбести бурканчета, пълни с топчета мариновано мляко, или пък млечни мезета с ароматни и необичайни подправки.

Сигурно сте ги засичали из търговските вериги и сте се чудили кой ги майстори.

24-годишен е, живее в Обнова… Иван Глухаров е почти съсобственик в селската мандра.

Младият мъж е дипломиран финансист в Меката на златните кюлчета Женева. Можел е да остане и да работи там. Но се прибира в България. Защо?

"Там хората са индивидуалисти. Със съседите си са само на здравей и чао. Можеш да работиш бюро до бюро с един човек и да не знаеш нищичко за него. На кръчми ли? Е, да, на кръчми се ходи с приятели. Но този изолиран и индивидуалистичен начин на живот не е моят стил. Затова се върнах в България", простичко обяснява той.

В родината Иван с огромен хъс и удоволствие се посвещава на мандрата на дядо си.

"Е, да аз на практика би трябвало да съм потенциалният собственик. От малък се мотая с дядо в мандрата и край животните", споделя той пред "Монитор".

Като цяло процесите в този бизнес не само не са му непознати, напротив, отрасъл е с тях. В момента следва магистърска степен в Аграрния университет в Пловдив, специалност млека и сирена, но продължава да работи в мандрата.

Иван вече е горд, защото е направил линия свои, които са изцяло нови продукти за българския пазар. Те са различни от традиционния вкус, но пък са много пикантни и неочаквани.

Отлично мезе за купони. А защо не и просто за закуска. Един от тях е млечно мезе. То представлява съвкупност от сирена, които са подправени, така да че напомнят за вкус на месо и колбас. Късчетата са оваляни основно в мащерка и кимион.

Другата негова прелюбопитна идея е буркан с топчета цедено мариновано кисело мляко.

Младият мъж се гордее, че мандрата работи само с българско мляко. Суровината е от собственото им стадо от 100 шарени крави, както и от няколко съседни ферми. Произвеждат кашкавали, сирена, топени сирена, кашкавалени ролета.