Това каза минстърът на туризма на вчерашната среща във Варна. Днес такава среща ще има с бранша по Южното Черноморие. Тя ще се състои в Бургас.

За да стартира в България активен летен сезон от 1 юли, е необходимо да се спазват стриктно всички мерки и указания как да функционират хотелите и заведенията в условията на коронавирус. Те са динамични и могат да се променят съобразно епидемиологичната обстановка. Това обясни Николина Ангелкова на бранша във Варна.

“Важно е как се движи кривата на заболелите и как се спазват мерките, за да продължим напред”, допълни министърката на туризма.

За да бъде улеснен браншът, до края на 2020 г. се удължава срокът за категоризация на хотелите. Ангелкова припомни и предстоящата мярка на субсидиране на чартърните полети, която предвижда 35 евро за пътник в чартърен полет в българска авиокомпания. “Това ще ни даде конкурентно предимство пред останалите държави на туристическия пазар”, подчерта тя.

Най-важното от указанията към хотелиерите е, ако гост на хотела бъде установен с коронавирус, няма да бъде карантиниран целият хотел.

Ще трябва да се осигури помещение за изолация, където болният ще изчаква медицинския екип. Хотелиерите не носят отговорност за заболелите туристи. Ако клиентът трябва да остане под карантина, заплаща престоя или напуска хотела.

Разрешиха вече и минералните басейни, но спа центровете няма да работят засега.

Туристическото министерство очаква от концесионерите на плажовете предложения за намаление на цените на чадъри и шезлонги. Идеята е таксите да се намалят пропорционално на цените на плажните принадлежности. Затова и първата такса на концесионерите на плажове у нас, която трябваше да се заплати в края на май, се отлага за края на ноември.

Ангелкова припомни и предвидените промени за чадъри и шезлонги – за един чадър с два шезлонга се предвиждат 20 квадратни метра.

До 25 май може да се правят частични изменения на схемите по плажовете, тъй като отпадна изискването за двама спасители на пост, а през юни се допуска само един мобилен екип от спасител. Охранителните постове ще се разполагат на 150 метра, а не на 100 метра, каквито бяха условията. Увеличава се търговската площ на заведенията край морската ивица с 4%. И ще работят само тези с терасите, като масите трябва да са на 1,5 метра разстояние и да седят на тях по четирима. Не бива да се допуска пряк досег на туристите с блок масата, да има дезинфектанти за клиентите, а персоналът да е с маски и ръкавици, са вече известните условия за работа на морето.

На срещата с туроператори, хотелиери и собственици на заведения от Североизточна България присъстваха и представители на здравната инспекция в морския град, на МВР, областният управител Стоян Пасев.

Как да функционират градските хотели без градини, все още не е ясно. Пред бизнеса Ангелкова изрази надежда, че скоро ще има облекчения за конгресния туризъм.

По разпореждане на премиера всички ресорни министри с отношение към туризма са в тясна координация и решават според епидемиологичната обстановка как да се възстановят пътуванията в рамките на Евросъюза. Ще има единна декларация за пътуване, която всеки турист ще попълва и ще носи сам отговорност за последствията от пътуването. Обсъждат се зелени коридори за туристи от съседните държави и отпадането при тях на 14-дневната карантина.

Според Ангелкова най-лесно достъпно с оглед на автомобилния транспорт, това да стане с нашите най-близки съседи. Идеята е да може да има единни стандарти на пътуване. Именно това коментирахме на срещата с бранша, който изцяло зависи от това кога и как ще започне движението в рамките на Евросъюза.