За едни правенето на лютеница е удоволстве, а за деуги начин да добавят малко пари към семейния си бюджет. Ценителите на лютеницата търсят домашната, а този уикенд тя може да се намери само на тадиционния Фестивал на чушката, домата, традиционните храни и занаяти в пловдивското село Куртово Конаре, предава репортер на GLAS.bg.

Фестивалът продължава и днес. Той се провежда всяка година през втория уикенд на месец септември, когато има най-голямо изобилие на домати, чушки и лютеница.

Ценните бурканчета, приготвени по домашна рецепта, привлякоха стотици посетители от цялата област.

"Тук сме за лютеницата. Няма друг подобен вкус като домашната, а и в това село чушките и доматите са най-вкусни", признава купувач на лютеница, купил 50 бурканчета за зимата. 

Куни Димова работи в пловдивска болница. В същото време приготвя няколко вида лютеница. Един от нейните видове беше обявен за "Царица на лютеницата". 

На фестивала се дават награди за най-голям домат, най-голям пипер, най-красива кукла, изработена от зеленчуци, най-вкусни домашни консерви от зеленчуци, най-вкусни традиционни ястия в различни категории – месни, безмесни или тестени. Новият конкурс е "Гевгирът на баба" – за най-стар и интересен гевгир, на който нашите баби са правили лютеница.

Събитието се провежда от 2009 г. и с годините се превръща в един от най-популярните фестивали в страната. Част от фестивалната програма са образователни програми, лекции, пленери, базари, кулинарни дейности, много музика /джаз, рок, блус, етно, фолклор/ и конкурса "Царица на лютеницата".

Целта на Куртово Конаре Фест е да подкрепи местният поминък, а създадения собствен облик и формат на събитието съчетава традиционното и съвременното изкуство в едно.

Сред участниците на фестивала беше и Станимира Радичева, която рисува красиви икони. Тя е иконописец и е завършила "Реставрация" във Флоренция, сега учи магистратура във Великотърновския университет