Търговци достигнаха дъното в нета – мамят хората, че ще забогатеят със семена за ягоди, които струват 79 лева. Срещу тази нескромна сума получавате кутия "Home Berry Box", в която не става ясно колко корена от плода има, но търговецът гарантира, че от един храст ще получавате по 3 килограма ягоди през цялата година.

Това се дължало на селекция на нов сорт с десет пъти по-добра адаптация към условията на почвата, като те можели да се гледат и в апартаменти. Дори алергичността на плода била ограничена до максимум, което разбира се е пълна лъжа.

Фалшива е и историята на Ана, която с помощта на сорта, си купила двустаен апартамент и депозирала 25 хиляди лева в банка.

"Общо месечно изкарвам 10 - 15 хил лв. на месец. По чудо, нямаше нищо криминално. Тоест - това са истински ягоди, пълни са с витамини, наистина са вкусни - сама се убедих", споделя забогатялата клиентка, която гледа ягодите в саксии на терасата си.

Сортът бил напълно естествен, не е генномодифициран, а търговците "гарантират" реколта до 12 пъти годишно. Сортът раждал едър плод с максимален размер и тегло около 90-130 грама.

При проверка на цената на семена за ягоди от същия сорт, който твърдят, че са селектирали - Fragaria Ananassa, се оказва, че един корен струва 5,80 лв. Сортът уж бил неповторим и се предлагал само и единствено онлайн, в сайта на производителя.

За да привлече още заблудени, търговецът лъже, че продуктът е лидер, избиран от участници на земеделски и аграрни панаири в страната, като цитират, че са участвали в тези в Пловдив и в село Боровци.

Проверка на "Труд" установява, че няма данни такъв продукт да е участвал и на двете събития. Търговската марка на кутията със семена е спомената единствено във фалшиви земеделски сайтове, без сертификати за сигурност и създадени само с цел реклама на продукта.

Сайтът има идентично копие на латвийски, където продуктът се казва "Fairyberry", а търговецът е същият, като на семената в България.

Фирмата, която ги предлага - BERNADATTE LTD, е позната със своите измами на различни продукти. Тя е панамска офшорка, което пък поставя бариера пред правомощията на нашите проверяващи.