Въпреки разликите в хранителните стойности и потенциалния риск за здравето на хората мандрите все по-често залагат на евтината палмова мазнина вместо на истинското мляко.

Оказва се, че те увеличават производството на сирена и кашкавали, в които растителните мазнини заместват млечните.

Данните на земеделското министерство разкриват, че от началото на годината до края на август преработвателите са свили покупките на краве мляко с близо 2 млн. литра до 442 млн. литра.

В същото време производството на "млечни" изделия с влагане на растителни масла се е увеличило с близо 6% - от 7904 тона на 8338 тона.

Количествата сирене, направено от истинско мляко, са спаднали с 3% - от 48 655 тона на 47 068 тона, посочва "Сега".

По данни на Асоциацията на млекопреработвателите през 2017 г. българите са изяли 12 000 тона палмова мазнина във вид на сирене.

Проблемът с растителните мазнини е, че човешкият организъм по-трудно ги усвоява, а и нямат полезните вещества на истинското мляко. Те обаче са по-евтина суровина и това обяснява възхода им.

От неправителствената асоциация "Активни потребители" напомнят, че ниската цена е сигнал, че стоката е имитация и че краве сирене, което струва под 8 лв. за килограм, е фалшификат на млечен продукт.