През зимния сезон ще разчитаме на българските туристи отново. Те успяха да покажат, че харесват нашите курорти. Видяхме лятото какво се случи - на юг от Бургас беше пълно до 15-20 септември... С оглед ситуацията в чужбина, това, което наблюдаваме в Германия, Великобритания, малко вероятно е оттам да дойдат туристи. Доколкото знаем, от Румъния и Израел ще дойдат най-вероятно туристи. Но основно ще бъде българският турист, който ще спасява, коментира председателят на Асоциацията на заведенията у нас Ричард Алибегов.

Той заяви, че от бранша не се притесняват от затваряне на заведения, както се случва в други европейски страни, където е въведен и вечерен час.

"Вчера имахме среща със здравния министър, имаме уверението, че заведения няма да се затварят, но просто трябва да се затегне контролът и да се проверяват мерките, които имаме - ако те се спазват, няма да има проблем", посочи той пред БНТ и допълни, че в повечето случаи клиентите са тези, които не се притесняват от коронавируса и не спазват мерките.

Инспектори на НОЩ и полиция по нощните барове – контролират COVID-а

Алибегов напомни, че ограниченито за 4 души на маса и отстояние между масите от 1.5 м все още е съществуващо правило, което трябва да се спазва.

"В момента се говори за нови мерки, като намаляване на децибелите в клубовете, или определен капацитет, като в следващите дни предстоят срещи. "Ще направим всичко, каквото е нужно, със здравното министерство, хем да функционира бизнеса, хем да се запази здравето на хората", увери браншовикът.

В нощните заведения хората се допускат само, ако имат маса, но няма изискване да се слага маска.

Алибегов за пореден път изтъкна, че намаленото ДДС е спасило 70% от бранша. По думите му тя е била жизненоважна мярка, дошла в правилния момент. Останалите 28-30% от бранша обаче не са се справили с кризата и са фалирали. Очакванията са през зимния сезон този процент да се отчете лек ръст.