Цялостната посока на развитие на зимния туризъм у нас остава по традиция добра, показва проучване на "Галъп", проведено сред 1000 пълнолетни българи преди старта на зимния туристически сезон.

Оказва се, че потенциалът за зимен туризъм се оценява високо, заедно с всякакви усилия на бизнеса и администрацията в това отношение.

Коронавирусът и свързаната с това несигурност и ограничения, явно сериозно пречат на ранното планиране за зимния сезон. Когато става дума за туристическо пътуване, на този етап, общо около 600 хиляди пълнолетни българи правят планове да ползват някакъв тип туристическа услуга. Преди година по това време обаче те бяха над четири пъти повече.

"Времето ще покаже дали това ще остане само проблем на планирането или в пълнота ще се отрази и на самите пътувания", коментират анализаторите.

Планиращите на този етап ползване на туристически услуги в чужбина са в порядъците само на няколко десетки хиляди.

11,5% от пълнолетните българи възнамеряват да ползват някакъв вид туристическа услуга в зимния сезон. Условно, това се равнява на около 600 хиляди души.

Други 23% планират да почиват, но по-скоро на гости на роднини и познати, или в собствени вили, къщи или други подобни. Това са около 1,3 млн. българи.

59,5% не планират каквото и да било по отношение на почивка през зимата, а останалите се колебаят в отговорите си.

Осезаемо е влиянието на ситуацията около коронавируса

Повече от една пета от всички запитани признават, че плановете им да почиват или да не почиват са силно повлияни от ситуацията с коронавируса. Такъв е делът и сред онези, които плануват да пътуват.

Друга 1/5 също декларират зависимост от ситуацията, макар и в известна степен. При онези, които действително планират туризъм, обаче този дял е доста по-сериозен - една трета от отговорите свидетелстват за известно влияния на необичайната ситуация.

Повече от половината от всички допитани не намират зависимост от ситуацията с коронавируса - вероятно и защото голяма част от тях по принцип нямат туристически планове.

Около 60% от възнамеряващите да почиват като туристи тази зима, се канят да празнуват коледните и новогодишните празници - като туристи - в България. Това са близо 400 хиляди души.

Пет пъти по-малко пък са онези, които планират да прекарат Коледа и Нова година като туристи в чужбина, а сигурните от тях са на пренебрежимо ниски нива.

Извън коледните празници, на ски или друг тип почивка през зимата, планират да отидат като туристи в България около 260 хиляди души. Една трета от тях са съвсем сигурни в пътуването си.

"Когато става дума за ски или подобна ваканция в чужбина, извън коледно-новогодишните празници, планиращите туризъм са повече от четири пъти по-леко, а сигурността в плановете е 50/50", посочват от "Галъп".

Средната планирана сума за зимна почивка сега е 1252 лв., а преди година е била 985 лв.

"Вероятно ръстът на сумата сега се дължи и именно на факта, че очаквания наистина да пътуват като туристи имат най-вече по-платежоспособните българи", смятат от "Галъп".