Перманентни са жалбите в Комисията за защита от дискриминация от бъдещи майки и от жени, върнали се от майчинство, а глобите за нарушителите достигат до 20 000 лв.

Това заяви зам.-председателят на комисията доц. д-р Баки Хюсеинов. Той обясни, че в повечето случаи отношението на работодателите към бременните жени не е коректно.

А жените между 25 и 34 годишна възраст са дискриминирани точно тогава, когато искат да създават семейство.

Лицата между 55 и 65 годишна възраст също биват дискриминирани, но този път причината е, че според работодателя те вече не са работоспособни и производителни.

Хюсеинов предупреди, че глобата за дискриминация може да достигне до 20 000 лв.

„Първоначално глобата е от 250 лв. до 2 000 лв. При повторни нарушения глобата достига 20 000 лв., като Комисията дава и предварително предписания с определен срок и ако той не се изпълни, се налага повторна глоба на нарушителят на Закона за защита от дискриминация“, уточни той, пред Фокус.

Доц. д-р Баки Хюсеинов каза още, че в Комисията са пристигали и сигнали от жени, които искат да забременеят инвитро, но са били възпрепятствани от работодателя си.

В КЗД всяка жалба носи своята тежест, каза още и обясни, че Закона за защита от дискриминация има 19 защитени признаци.

Това са: пол, раса, народност, етническа принадлежност, човешки геном, гражданство, произход, политическа принадлежност и други признаци, установени в закона или в международен договор, по който България е страна.

Големият брой на защитените признаци прави родния Антидискриминационен закон уникален в Европа в сравнение с другите европейски страни, добави зам.- председателят на КЗД.