Между 8-15 хиляди лева можем да спестим от ипотеки чрез рефинансиране, т.е сключване на нов договор за ипотечния заем, който имаме, смятат кредитни експерти.

"Най-голямата грешка е договорът за 20-30-годишен заем да бъде захвърлен в чекмедже, а при вдигане на месечната вноска, да не потърсим причина защо. Наскоро се появиха много такива клиенти - никой няма да дойде и да ви пита защо плащате много, вие трябва да сте активната страна и поне 1-2 пъти годишно да се интересувате как вървят лихвите", препоръчва кредитният консултант Тихомир Тошев, цитиран от "Монитор".

"Във Великобритания 160 хил. души са рефинансирали от началото на годината до момента. Там това е нещо обичайно и хората си управляват кредитите - рефинансирането е голям дял на пазара не само там, но и в повечето западни страни и в САЩ", смята Тошев.

Той предупреждава все пак, че рефинансирането се прави, когато е необходимо, а не на всяка цена.

По думите му жсновен проблем на пазара в момента е, че клиентите искат 100% финансиране от банките за покупка на жилище.

"Това почти не се случва, а ако все пак го има, то това са единични сделки и обикновено става дума за подценен имот, чиято реална стойност е 100 хил. лв., а клиент го е договорил за 87-88 хил. лв.", пояснява Тошев.

Другите варианти са покупка на имот на зелено, защото така той излиза по-евтин, или невинаги е добра идея комбинирането на ипотека с потребителски кредит.

В момента единствено ПИБ договаря ипотека за 10 години със 100% финансиране, но Тошев предупреди, че ако искаме в такъв случай да вземем средностатистически имот в София, то трябва да имаме заплата от 4000 лв. и нагоре.

Очакванията на кредитните консултанти са следващата година също да е добра за имотния сектор.

"Следващата година ще е добра и с близки резултати до 2019 г. - ръстът на цените на имотите за догодина ще е в рамките на 3-5% в сравнение с 2018-та", смятат повечето брокери по недвижими имоти и кредитни консултанти.

Справка в сайта "Моите пари", сочи за 100% финансиране на цената на имота за 10-годишен ипотечен заем от 120 000 лв. годишният процент на разходите (ГПР) в момента варира в тесни граници от 2,7% до 2,91%, месечната вноска - от 1136 до 1147 лв., а общо изплатената сума - от 136 836,56 лв. до 138 154,06 лв.