Коледа е един комерсиален и пазарно-ориентиран празник. Бизнесът много добре знае как да печели по това време на годината, а потребителите се юрват по магазините да купуват какво ли не.

За да създадем топлина, уют и празнично настроение у дома и ние като всички останали ще се бръкнем малко или много в джоба и ще купим украса.

Акция на Агенцията по метрология и технически надзор обаче показва, че голям процент от предлаганото на пазара не отговаря на изискванията.

Проверени са около 600 артикула за първите десет дни на кампанията, в над 300 обекта. Сред тях са и 232 светлинни гирлянда. 88 от тях не отговарят на стандартите.

Основното, за което потребителят трябва да следи, е "CE" маркировката, съобщават от Държавната агенция по метрологичен и технически надзор. Чрез този знак се декларира, че съответният продукт отговаря на европейските изисквания за безопасност, опазване на здравето и на околната среда.

Ако тя липсва, значи продуктите може би са опасни.

Второто задължително наличие е на инструкция за безопасност на български език. Също така е важно да бъде посочен производителят и вносителят на избрания от нас продукт.