Голяма промяна се задава след 25 октомври тази година при отчитането на парното и топлата вода. След тази дата уредите върху радиаторите, индивидуалните топломери и водомерите за топла вода, когато им изтече срокът, трябва да се подменят с такива с дистанционен отчет.

Това става ясно от промяна в Закона за енергетиката, предложена за обществено обсъждане.

Така се прави стъпката към отчитане на реалното месечно потребление, а не на база прогнозни сметки от предишната година и изравнителна през лятото. Преди дни топлинните счетоводители съобщиха, че започват отчет на парното и топлата вода за отминалия сезон, но само на тези домакинства, които са дистанционни. Посещения по домовете ще се правят, когато бъде отменено извънредното положение.

До 1 януари 2027 г. всички уреди за отчитане на парно и топла вода трябва да осигурят възможност за дистанционна връзка, предвиждат още промените в закона, съобщи в. 24 часа. Те са продиктувани от европейска директива, която е определила тези срокове, за да се осъществи най-после плащане върху реално потребление.

Справка за цените показва, че монтирането в двустаен апартамент с три уреда за дялово разпределение и един водомер с дистанционно отчитане струва между 170 и 200 лв.

Ако се прави подмяна накуп в цяла сграда, то цената пада.

Клиентите на парното по последните официални данни са 616 607 (571 865 битови и 44 742 небитови) и чрез 23 196 абонатни станции са присъединени към топлопреносните мрежи на дружествата в страната. Делът на абонатите, ползващи топлинна енергия за битови нужди, е 92,74 %, показват данните на Министерството на енергетиката).

Общият брой на монтираните разпределители на радиаторите е 1 276 299, от които с дистанционно отчитане са 574 056. Броят на монтираните апартаментни топломери е 72 676, а тези с дистанционно отчитане са 10 777.

Общият брой на индивидуалните водомери за топла вода е 660 061. Имотите без уреди са 20 564. Водомерите за топла вода, които са с дистанционно отчитане, са едва 39 536.

Данните показват, че предстои след 6 месеца да започне поетапната подмяна на над 1 млн. уреда.

Промените в закона предвиждат от 25 октомври 2020 г. в сграда, в която всички уреди са с дистанционен отчет, клиентите да получават фактури по реално потребление поне един път на тримесечие при поискване или в случаите, когато крайните ползватели са предпочели да получават електронни фактури. В останалите случаи сметките по реално потребление се предоставят два пъти годишно.

Топлинни счетоводители коментираха, че в евродирективата е записано, че всеки клиент, който има уреди и водомер с дистанционно отчитане, може да получава данни за реалното си потребление един път месечно или на три месеца. Не става въпрос за сметки, защото от 25 октомври рядко цяла сграда ще смени наведнъж уредите си. Текстът в проектозакона ще ограничи правото на клиента да знае какво е потребил, защото той ще трябва да чака цялата сграда да се преоборудва.

От 1 януари 2022 г., когато в една сграда всички инсталирани уреди за измерване на парното и топлата вода или на енергията за охлаждане са с дистанционно отчитане, сметките по реално потребление се правят поне един път месечно. Предвижда се тази информация да може да се предоставя и чрез интернет и да се актуализира толкова често, колкото това позволяват измервателните уреди и използваните системи.

Най-големият топлинен счетоводител е “Техем”, който има 1 млн. уреда, като от тях 564 000 са с дистанционен отчет, включително и водомери. Според изчисления на компанията масовата смяна ще започне след близо 4 години.

През 2023 г. изтича срокът на 11% от уредите, 2024 г. – на 48%, през 2025 г. на 20%, 2026 г. ще трябва да бъдат сменени 11 на сто и през 2027 г. – 10%. Подмяната на водомерите зависи от срока за метрологична проверка и е индивидуален за всеки уред.

Законът за енергетика предвижда уредите за дялово разпределение в една сграда да са от един доставчик, за да могат да бъдат отчитани.

Водомерите за студена вода обаче са останали извън полето на закона и на проекта за изменение. На пазара има с дистанционен отчет на много производители, но те няма да могат да бъдат отчитани от избрания от сградата топлинен счетоводител, тъй като той няма достъп до данните им, предупреждават от фирмите за дялово разпределение. И напомнят, че при законово изискване за дистанционен отчет и на водомерите то би трябвало да се предвиди и те да са от един доставчик, както уредите.

За първи път в закона се предвижда в сградите, които се охлаждат от един източник, да бъде монтиран уред за отчитане на енергията, казва му се студомер. В София има по-малко от 10 такива сгради.

Законови промени предвиждат голяма промяна след 25 октомври.