Туроператорите в Благоевградско са пред фалит. Заради пандемията и набелязаните мерки резервациите са замразени, а груповите пътуванията забранени. Браншът отчита спад до 80%. От няколко месеца работата в тази туристическа агенция е спаднала до минимум.

"Хората в момента нямат пари, страх ги е от повторно затваряне и не искат да рискуват да се записват за екскурзии за по-далечни дестинации, предпочитат някъде индивидуални резервации да направят, които да не минават през нас, те сами да си отидат в семейни хотели по-малки, така че това нас пак не ни устройва", разказа туроператорът Таня Пенчева.

Липсата на приходи тук е довела до крайни решения.

"Много зле се отрази ситуацията на COVID-19 в нашия бранш. Мисля, че ние сме най-засегнатия бранш от пандемията. Бяхме 4 човека в офиса, сега сме само двама. Вие можете да си представите за какво говорим", добави Таня.

Оборотът е намалял с близо 80% и в тази туристическа агенция.

"Трудно е. Да се надяваме, че прогнозите за следващата година ще се реализират, в смисъл, че след като се утвърди ваксина и една част от хората, които решат да се ваксинират ще бъдат по-спокойни в пътуванията", каза и управителят Гергана Хаджийска. Служителите в бранша споделят, че се надяват на чудо, но и на държавна помощ. Започнаха и резервациите за коледните и новогодишните празници, но желаещи няма.