Каруци с прясно откъснати борови клонки се движат от село Баня на път за Разлог. Там хората ги предават в изкупвателен пункт и получават по 6 стотинки за килограм.

"Напълно законно е, това го правим от години" твърди жител на селото. Казва, че от горското му разрешавали, а клонките, които той превозва са от бял бор".

Преди години ги изкупувала "Българска роза", но вече това прави някаква френска компания и от тях добива етерично борово масло.

За по-голяма част от бранша, свързан със събирането, експорт и обработването на билки, тази дейност е повече от изненадваща.

Марлена Стояновска, член на Асоциацията на билкарите коментира пред "Телеграф", че боровите клонки не се водят за билки. За такива се смятат само боровите връхчета.

Нейни колеги с дестилерии пък си спомнят, че маслото от бор се добива в бороварни, но почти никой не знае дали в България все още ги има.

Дамян Дамянов, шеф на Югозападно предприятие, на чиято територия се намира село Баня, коментира, че тази година към тях е имало писмо за разрешение за събиране.

Това обаче може да става само в пресни сечища. Според него фирмата трябва да си плати 1,50 лв. за кубик, за да има право да събира боровите клонки.

А боровото масло има уникални свойства – то се използва за пречистване на организма, в помощ на нервни и кожни болести, кашлица, белодробни проблеми, както и при бъбречни терапии. Действа отводняващо. Пречиства въздуха от вируси и бактерии.

100 мл от свежия еликсир върви по 65,50 лв, а малките разфасовки са от 4,50 до 6,50 лева.