Фалшиви инвеститори са получавали български гражданство, без да вложат нито лев у нас. Това обясниха пред TrafficNews депутати по повод мотивите на проект за изменения на закона за българското гражданство на правителството.

Той е публикуван в правителствената информационна система за правна информация тази седмица.

От 2013 г. законът дава право да се дава българско гражданство на инвеститори, които имат разрешение за постоянно пребиваване поради направени вложения.

Става въпрос предимно за закупуване на държавни ценни книжа на стойност над един милион лева или вложени суми над един милион лева в лицензирана кредитна линия и увеличена инвестиция при същите условия до два милиона лева.

"Към момента на подаване на молбата за придобиване на българско гражданство обаче или на някой от следващите етапи на производството се оказва, че инвестицията не е налична поради извършена продажба на закупените ценни книжа, настъпил падеж на емисията или по други причини", пише в мотивите на проекта.

Дори са установени случаи при които "инвеститоръ" не притежава банкови сметки и не е регистрирано като инвеститор в съответната банка, посочена от него за вложение на своя капитал. В други случаи "инвеститорите" са продали ценните книжа веднага след получаване на удостоверението за инвестициите.

Българското гражданство дава право на свободно предвижване във всички страни на ЕС и в някои други страни. За последните 5 години, по Закона за българското гражданство, 46 души са поискали наш паспорт въз основа направени инвестиции.

Заради това в проектозакона се предлага отмяна на възможността за получаване на българско гражданство срещу краткотрайни инвестиции. Предложенията за промяна на закона идват от прокуратурата, която започна проверка след като бе арестуван бившият шеф на Агенцията за българите в чужбина Петър Харалампиев за участие в схема за продажба на български паспорти преди година. Преди година в сейфа му бяха открити пари, равняващи се на близо 300 000 евро, чийто произход е неясен.

След журналистически разследвания, през юни тази година главният прокурор Сотир Цацаров поиска от правосъдния министър Данаил Кирилов да отнеме българското гражданство на четирима чужденци, получили натурализация.

Сред тях са Каир Рахимов - казахстански гражданин, който въпреки присъда за пране на пари в държавата си се е сдобил с български паспорт. Той е получил гражданство за "инвестиция", която не е поддържал. Съпругата на първия вицепрезидент на банка ВТБ Юлий Соловьов – Галина Улютина е поела ангажимент да направи инвестиции у нас, които така и не са се случил, но е взела български паспорт.