Големите вериги отхвърлиха предложението на държавата половината от площта им да бъде за българска стока и предложиха на българските производите да продават стоката си на паркингите пред хипермаркетите.   

„Това е пълен срам, ние сме много производители и техните паркинги няма да са достатъчни да ни съберат. Не им отива даже и да си го помислят това”, споделя пред Glas.bg Атанаска Бялкова, която е оранжериен производител от района на Първомай.   

От Сдружението на оранжерийните производители настояват прокуратурата да провери работата на хипермаркетите, тъй като подозират, че подвеждат потребителите, като предлагат вносна стока за българска. От 10 дни тече активно бране на узрелите домати. Прогнозата за Великден е цената им да е по-ниска от миналогодишната. 

„Може би около 3 лева ще бъде розовият домат. На пазарите най-много 4 лева. Всичко по-скъпо от това, ще бъде спекула и мисля, че органите трябва това нещо да го контролират”, казва още Бялкова.

В нейната оранжерия в първомайското село Бяла река се произвеждат домати на площ от 7 декара. В малкото производство на Атанаска Бялкова са заети хора от населеното място. От Сдружението на оранжерийните производители, в което членува, настояват всеки производител на продава стоката си във веригите със собственото лого, а не стоките да бъдат в общ кашон. 

Подробностите вижте във видеото на Glas.bg 

„Крайно време е веригите в България да започнат да изкупуват продукция от българските земеделци. Никой не знае какво пазарува, дали го пазарува от моята оранжерия, от мой колега или дали е някакъв нелегален внос”, споделя Бялкова. 

Нова заповед засегна всички пазари в страната!

Според нея, верите могат да изпълнят желанието на държавата, половината от площта в хипермаркетите да бъде за българска стока. 

„Както успяха хората за три дни да си преобразуват производства за шиене на маски и облекла, на веригите ще им отнеме 3 часа”, казва още тя.

Правителството иска да защити производителите в условията на пандемия и да гарантира достъп на родна стока в големите обекти. За хората, които произвеждат българските зеленчуци, е изключително важно да имат достъп до големите вериги, защото издържат целогодишно работници и полагат големи усилия, за да произведат родна стока. 

Предстои среща между държавата, веригите и производителите, за да се  намери общо и работещо решение, което да удовлетворява всички страни.