Финансовият министър Кирил Ананиев отчете като изключителен успех първата ни външна емисия от 2016 г. насам.

"Това стана в рамките на одобрените тавани за новоемитиран външен държавен дълг, заложени в закона за изпълнение и допълнение на Закона за държавния бюджет за 2020, както и в обемите на средносрочната глобална програма за емисия, ратифициран от НС през 2016 г. и актуализирана в първата половина на 2020 г. заради пандемията от COVID-19", обясни министърът.

Емисията беше обявена в два транша - 10-годишни и 30-годишни книжа.

"За първи път в нашата история ние излизаме на пазара с 30-годишни книжа. Емисията предизвика безпрецедентен интерес сред инвеститорите, което доведе до заявки, които надвишаваха над 4 пъти обема, който ние търсехме от 2 млрд. евро", поясни още Ананиев.

Това дало основание на България да увеличи лимита на емисията от 2 млрд. на 2,5 млрд. евро, разпределени в двата транша.

"Крайният резултат е уникален в досегашната икономическа история на България. Постигната доходност в двата транша можем да сравним с доходността, която постигат държави, които имат по-висок кредитен рейтинг от нашата държава, включително и държави от еврозоната", съобщи още Кирил Ананиев.

Според министъра доверието към нас е на много високо ниво.

"Инвеститорите са от много висок клас. Имаше централни банки, пенсионни фондове. И подчерта, че без съмнение успехът е резултат от дългогодишните усилия за поддържане на строга фискална дисциплина. Ключов фактор за успеха е и международното признание с приемането ни в чакалнята на еврозоната", посочи той.

Радващо било и активното участие на българските инвеститори, които са придобили 16% от общия обем, заедно с инвеститори от Германия, САЩ, Нидерландия.

"Този ресурс ще бъде използван за рефинансиране на съществуващ дълг, за увеличаване на фискалния резерв и за покриване на социално икономическите мерки, приети от правителството и за възстановяване на страната от COVID кризата, както и за финансиране на бюджетния дефицит", настоя Ананиев.