Създателят на Amazon Джеф Безос загуби титлата си за най-богат човек в света. Мястото отново се заема от собственика на Microsoft Бил Гейтс.

лед над две години на второ място съоснователят на Microsoft успя да детронира от върха основателя на Amazon Джеф Безос според Bloomberg Billionaires Index.

За успеха на Гейтс роля има и Пентагона. На 25 октомври военното министерство взе решение да даде на Microsoft договор за предоставяне на облачни услуги на стойност 10 млрд. долара, отхвърляйки офертата на Amazon, което беше удар под кръста за Безос.

Оттогава насам акциите на Microsoft поскъпнаха с 4%, с което състоянието на Гейтс набъбна до 110 млрд. долара. За същото време книжата на Amazon поевтиняха с 2%, което прави нетното състояние на Безос 108.7 млрд. долара.

Гейтс за кратко изпревари Безос в рамките на дневната търговия миналия месец, след като Amazon отбеляза първият си спад на печалбата за тримесечието от две години насам, но впоследствие акциите на най-големия търговец на дребно успяха да компенсират загубите.

Индексът на Bloomberg проследява състоянието на най-богатите 500 човека в света и се обновява всеки ден след края на борсовата сесия в САЩ. На трето място в класацията е най-богатият човек в Европа – магнатът в луксозния сегмент Бернар Арно, със състояние от 102.7 млрд. долара.