Производствени мощности за 5 милиона барела дневно са засегнати при вчерашната въздушна атака по най-голямото съоръжение за преработка на петрол в Саудитска Арабия, в град Абукайк, твърди агенция Ройтерс. 

Саудитска Арабия е най-големият износител на петрол в света. В случая става дума за половината от саудитските добиви и 5 процента от глобалните доставки. Брокери споделят опасенията си, че пазарите ще отворят с между 5 и 10% поскъпване за барел.

Отговорността за нападенията над Абукайк и петролното находище в Хураис бе поета от групировката на хусите в Йемен, които вече 4 години се сражават със Саудитска Арабия, и поддържания от нея президент Мансур Хади.

Горящата рафинерия е най-голямата в Саудитска Арабия и преработва значителна част от петролния й износ, минаващ през Персийския залив. Според Асошиейтед прес, която също цитира медийни източници, пожарът е бил предшестван от експлозия, а на телевизионни кадри оттам се чувала стрелба на заден план.

На хоризонта се виждали огромни облаци дим, видими от голямо разстояние. Напрежението в района е голямо след нападенията през юни и юли срещу петролни танкери във водите на Залива, за които Рияд и Вашингтон обвиняват Иран.