Бургаският бизнес постигна безпрецедентно обединение и преди минути при кмета на града Димитър Николов бяха внесени пакет от мерки, с които местните фирми да излязат бързо от икономическата криза, която се очаква да се разрази заради пандемията. 

Предложенията са описани в четири ключови точки, които според бизнеса ще спасят хиляди работни места в Бургас. На първо място се предлага Общинският съвет да възложи на кмета на Бургас Димитър Николов да договори на национално ниво част от средствата, които ще дойдат от Европейския съюз, да бъдат насочени към общините. На местно ниво всяка община да изработи механизъм за разпределянето на средствата и малките и средни предприятия да могат да канидатстват за субсидия. 

В настоящата ситуция - чрез разпределяне на средствата от Българската банка за развитие парите ще отидат основно за големите предприятия и крупния бизнес. 

Като втора точка търговците от Бургас предлагат да се освободят от заплащане на таксата за ползване на общински тротоари и улични площи, както и от заплащането на такса битови отпадъци, предаде flagman.bg. Предложението е мярката да важи за обекти, които са затворени със заповед на министъра на здравеопазването, или са спрели работа заради липса на клиенти. 

"Смятаме, че разумният срок в подкрепа на дребния бизнес в Бургас по тази мярка трябва да продължи от 3 до 6 месеца след края на пандемията", каза Николай Димитров - председател на Асоциацията за защита на средния и дребен бизнес в Бургас. 

Мярката 3 в предложението, което беше внесено до кмета, е приспадане на патентния данък за периода на извънредното положение. Става въпрос за занаятчии, таксиметрови шофьори и еднолични търговци, които в момента реално не работят, или ако го правят, са с почти нулев оборот, заради пандемията. 

Последната четвърта точка е платената услуга "зелена зона" да не работи през 2020 г. Това е поощрителна мярка към целия бургаски бизнес, който оперира в района на Северния плаж. 

Под декларацията са се подписали Николай Димитров, Майа Стоянова от Регионалната занаятчийска камара, Димитър Шабов от Българската хотелиерска и ресторантьорска организация в Бургас, Дончо Златев - Младежко сдружение за демократично сътрудничество, и Кирил Панайотов - представител на ресторантьорите от Северния плаж.

"Много млади хора ще останат без работа и може би ще напуснат Бургас, ако не се предприемат адекватни мерки в подкрепа на бизнеса", каза Дончо Златев.