Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев заяви, че работодателите не са против увеличаването на минималната заплата.

Убедени са, че това ще стане в бъдеще, но сега не бил моментът за такава стъпка, тъй като заради кризата с коронавируса икономиката ни се е върнала на нивото от 2017 г.

Председателят на АИКБ отбеляза, че би трябвало да се помисли за вариант, при който да се освободят получаващите минимални заплати от данък и по този начин да се увеличат средствата им.

Бизнесът: Замразете минималната заплата! Синдикатите скочиха като опарени

Президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов посрещна с одобрение изказването на представителя на бизнеса. Синдикалистът изтъкна, че в миналото работодателите не са били готови на подобна стъпка.

КНСБ - другият водещ синдикат, вече предложи необлагаем минимум, равен на минималната работна заплата.

Социалният министър Деница Сачева потвърди преди дни, че правителството ще предложи увеличение на минималната работна заплата от 610 лв. на 650 лв. - увеличение, което е планирано и е част от управленската програма на третия кабинет на Бойко Борисов.

Деница Сачева обяви предстоящо увеличение на минималната работна заплата

И Манолов, и Велев отхвърлиха пред bTV обвиненията за колаборация с правителството, като отбелязаха, че в техните организации има хора на различно мнение за сегашните управляващи, но когато синдикати и работодатели са поздравили кабинета за приемането ни в "чакалнята на еврозоната", са били обвинени в симпатии към управляващите.