По-малко от месец след като електронната система за резервация на билети тръгна, БДЖ са изправени пред проблем с липса на локомотиви. Пътниците вече има възможност да запазят билета си онлайн, но не е сигурно дали ще стигнат до мястото, за което са поръчали билет.

Закъсненията на влакове в държавния превозвач вече са се превърнали в ежедневие за много пътуващи.

Още в началото на годината, когато ръководният състав на БДЖ бе сменен изцяло, новият директор Никола Василев обеща, че ще се работи в посока за максимално удовлетворение на клиентите. Девет месеца по-късно все още проблемът със закъсненията и отмяната на влакове остава.

Поредният случай е с отмяната на влака от Бургас за Карнобат, тръгващ в 16:50 ч. Пътници по линията алармират, че това се случва периодично от края на август досега, но информацията е пускана в последния момент и не е бил осигуряван алтернативен транспорт.

От БДЖ заявиха пред "Сега", че причината е липса на достатъчно локомотиви, което наложило да не се спазва разписанието в последните дни.

Пътническият влак от Бургас за Карнобат в 16:50 ч. не се е движил три дни през август и три през септември. При възникване на аварийни ремонти дружеството изпитвало затрудения за осигуряването на локомотиви и затова се е наложила отмяната на някои влакове.

От холдинга посочват още, че отмяната точно на този влак е свързана с това, че след него по разписание в 17:50 ч. има друг по същия маршрут и затова не е осигурен и автобус.

Въпреки неудобствата, създадени на немалко пътници, държавният превозвач не посочва конкретни мерки, които да бъдат предприети за решаване на проблема. Вместо това напомня, че се подготвят процедури за поръчки на нов подвижен състав, както и за ремонти на съществуващия.

Още през август БДЖ обяви, че готви няколко обществени поръчки. Плановете са да бъдат купени 5 или 6 нови локомотива, като прогнозната стойност на един е 2.5 млн. евро. Освен това са проучвани и възможности за закупуване на пътнически вагони втора ръка от "Дойче Бан". Вероятно обществената поръчка ще е за около 30 - 50 пътнически вагона втора употреба по информация на изпълнителния директор на БДЖ Никола Василев.

Цената на германските вагони, които "Дойче Бан" вади от експлоатация, е около 30 хил. евро, а на тези с климатик - 55 хил евро. Амбицията на националния превозвач е всички обществени поръчки да бъдат с максимално кратки срокове и доставката на новия подвижен състав да бъде извършена до една година.

БДЖ планира и покупка на шинобуси, с които да навлезе в XXI век. Специфичното на тези возила е, че са смесица от мотриси и автобуси и се движат по жп релсите. Държавната компания ще купи около 10 шинобуса, които са алтернатива по късите линии с малко пътници. В Европа те се използват от десетилетия. Цената на автобусите върху жп релси с капацитет 60 до 80 пътници ще е около 1.5 - 2 млн. евро.

Това не е първата подобна идея на холдинга. Още през 2013 г. БДЖ планираше да се сдобие с цели 30 шинобуса до началото на 2014 г., но това така и не се случи.