Банкоматите по курортите ни, които свалят не по две, а по купища кожи, прибирайки огромни комисиони, са американски и са напълно законни.

За "златните" банкомати, които прибират над 110 лв. такса при теглене, ви разказахме вече преди дни.

Банкомати в курортите свалят не по две, а по куп кожи. Прибират огромни такси!

Те са разположени основно в южните ни черноморски курорти, като тези на територията на Община Несебър удържат такси при теглене в размер на 10-15% от сумата, сигнализираха десетки граждани в социалните мрежи.

В Бургас подобни устройства има на две места в града. От Общината обясниха пред БНТ, че не могат да упражнят контрол, тъй като банкоматите са поставени в частни обекти, които получават наем за това.

Държавните институции, които упражняват контрол върху платежните услуги и обмяната на валута, са Българската народна банка ("Платежен надзор") и Националната агенция за приходите.

От БНБ са направили подробен правен анализ, от който става ясно, че всичко е законно.

Единствените, които има могат да направят нещо в този случай са общините, които дават разрешенията за поставяне на преместваеми обекти.

Оказва се, че банкоматите принадлежат на американска компания, която била указала действащите комисионни и в действителност нарушение нямало.

Именно заради зачестилите сигнали за банкоматите копърки, от Върховната административна прокуратура предлагат на министъра на финансите и на управителя на Българската народна банка да преценят предпоставките за иницииране на нормативни промени, свързани с обменния курс при банкоматите.

В предложението на ВАП е посочено, че Българската народна банка (БНБ) предлага регулацията за обмяната на валута чрез банкомати да се приравни с тази за обменните бюра, като е посочено, че "по този начин ще се ограничи прилагането на неизгодните обменни курсове при теглене на суми от сметка с чужда валута".