Печалбите на банковата система у нас продължават да растат и да поставят нови рекорди. По данни на БНБ към края на октомври банките са отчели 1.4 млрд. лв. чиста печалба, което е с 15 млн. лв. повече от същия период на миналата година.

По всичко личи, че през 2019 г. ще бъде надминат рекордът от миналата година, когато трезорите за първи път отчетоха по-добри резултати дори в сравнение със златните времена отпреди глобалната финансова криза.

Всичко това се случва на фона на безпрецедентно ниски лихви - и по кредитите, и при депозитите. Най-забележителното е, че на практика печалбата на трезорите до голяма степен идва от таксите, които събират за какви ли не услуги и които стават все по-разнообразни и все по-високи.

За 10-те месеца до края на октомври те са събрали от своите клиенти внушителните 1.104 млрд. лева такси. Това е със 73 милиона повече от преди година.

На фона на кредитния бум приходите на банките от лихви отбелязват съвсем леко повишение. Нетните доходи от лихви за десетте месеца са 2.319 млрд. лв. при 2.276 млрд. лв. година преди това, показват данните на БНБ.

В момента лихвите по кредитите са на най-ниските си нива, отбелязвани някога в страната. Ипотеките вече са под 3%. Потребителските заеми също са рекордно евтини - под 8%.

Лихвите по депозитите пък все повече се доближават до нулата и на практика доходността по тях е отрицателна заради таксите и комисионите.

Именно таксите и комисионите компенсират през последните години намалелите приходи на банките от основната им дейност - кредитирането, показват данните, редовно публикувани от централната банка.