Износът на български плодове и зеленчуци се срива, показват данните на Министерството на земеделието, храните и горите.
За първите шест месеца на тази година от страната ни са експортирани 22,1 хиляди тона зеленчуци, което е с над 20 на сто по-малко от количествата, изнесени за същия период на миналата година.

При плодовете спадът е с 13,3%, като от януари до юни зад граница са реализирани 26,3 хиляди тона български пресни плодове.
Тотален превес на вноса над износа на плодове и зеленчуци, показват още данните на земеделското министерство. За първите шест месеца на тази година у нас са внесени над 160 хиляди тона пресни зеленчуци, а са изнесени осем пъти по-малко – 22 хиляди тона. При плодовете разликата е близо 9 пъти.

Най-голямо намаление има при експорта на бобови зеленчуци. Те са намалели с 4,6 хиляди тона или с над 56% за година. Близо двойно по-малко са и количествата сладка царевица, които сме изнесли – едва 2,2 хиляди тона от януари до юни 2019 г.

Спад се отчита и при износа на тикви – със 17,3 на сто, на патладжани – с 18% и домати – с 19,3 на сто. Същевременно обаче над седем пъти е нараснал експортът на български лук и шалот. От страната ни са изнесени и повече гъби, краставици, зеле и картофи – като количествата се увеличават с между 5,4% и 88,6% за година.

Почти 60 на сто или 14,7 хиляди тона от изнесените плодове са всъщност реекспорт на цитруси, които не се произвеждат у нас, обясняват от земеделското министерство.

Същевременно, чувствително нараства износът на ябълки и малини – с над четири пъти на годишна база, а този на грозде, ягоди, сливи и череши – от 29,5% до 64,4%.