Българите са номер 9 в десетката на търсещите да купят недвижими имот в съседна Гърция, сочи анализ на рекламите на сайта www.spitogatos.gr, цитиран от в. "Катимерини".

Според портала нашенци се интересуват основно от недвижимости в района на Кавала и средния ръкав на Халкидики - Ситония, които се смятат за традиционни за българите пазари, пише "Монитор".

В първата тройка са американците, германците и британците. Янките се интересуват основно от егейските острови Санторини и Миконос и атинското предградие Глифада. Швабите пък предпочитат основно центъра на Солун и неговото предградие Кламараия, а също и Кавала. Британците пък търсят основно на остров Родос, Глифада и в баровския квартал на Атина „Колонаки“ и хълма под Акропола - Ликавитос.

В топ 10 са още холандците, китайците, французите, австралийците, шведите и канадците. Според сайта нидерландците предпочитат основно Атина. Почти същото е и с поданиците на най-голямата комунистическа държава, но някои от тях търсят имот и на егейския остров Тинос. Французите са №6 в таблицата, като те обръщали внимание основно на обявите за атинския квартал Колонаки и егейските остров Парос и Сирос, които са част от групата на Цикладите.

Следващите ги австралийци пък се интересуват основно от района на Каламата на полуостров Пелопонес , атинското предградие Глифада и вулканичния остров Санторини. Същото важи и за последните в класацията - канадците. Шведите, които са преди нас в топ 10, пък четели основно офертите за остров Родос, района на Волос и западния ръкав на Халкидики - Касандра.

Проучванията на сайта сочат, че в последните месеци има увеличение на търсенето с 25% на имоти в Гърция в сравнение с 2018 г. Анализът показва обаче по-различен подход и тенденцията вече е насочена към инвестиции за експлоатация и по-малко към имоти за собствено ползване.