Българинът започна да трупа по-малко задължения, заради което намалява работата на събирачите на дългове. По-малко са били възложените поръчки на колекторските агенции през първата половина на 2019 г., по данни на Асоциацията /АКАБГ/, в която членуват представители на сектора с 80% пазарен дял.

За този период броят на хората с просрочени задължения е 570 000, което е с 10% по-малко в сравнение с година по-рано. 815 лв. е средният размер на борчовете, събрани от АКАБГ – намаление с 347 лева.

Възлoжeнитe зa cъбиpaнe ĸpeдити са на обща сума от 464,3 млн. лв., което е с близо 38% по-малко от търсените през първата половина на 2018 г. 743,9 млн. лв.

Докато средният размер на задълженията на потребителите през миналата година надхвърли психологическата граница от 1000 лв. - до 1162 лв., то през първото полугодие на 2019 г. той пада до 815 лева.

Без сериозно изменение остава разпределението на кредиторите по сектори, показват данните на АКАБГ. Делът на банките е най-съществен /49%/, макар да бележи понижение с около 5% спрямо същия период на 2018 година. Телекомите растат от 15% на 17%, докато възложените задължения по застрахователни продукти намаляват с 3 на сто.

Ръст се наблюдава при задълженията за комунални услуги – от 1% за първото полугодие на 2018 г., до 5% през настоящия отчетен период. От 18% на 20% растат възложените за събиране обеми за небанкови финансови продукти, или т.нар. "бързи" кредити.

Според зам.-председателя на АКАБГ Лилия Димитрова, относителната стабилност там се обяснява с това, че профилът на потребителите на този продукт на практика не се изменя сериозно във времето.

Срeд пpичинитe, ĸoитo oт AKAБГ oтĸpoявaт ĸaтo двигaтeли нa пoзитивнитe тeндeнции нa ĸpeдитния пaзap, е пoвишaвaнeтo нa плaтeжocпocoбнocттa нa бългapитe, ĸoитo вce пoвeчe ce oпитвaт дa изплaщaт зaдължeниятa cи в cpoĸ.