България - в по-добрата половина на света според Индекса на човешко развитие. Страната ни заема 52-о място от всички 189 държави според тазгодишния Доклад за развитие на човечеството, изготвен от ООН.

Резултатът на страната ни е 0,812.

Това е добра новина за България. Документът, изготвен от Програмата за развитие на ООН характеризира човешкото развитие в света на базата на показателите за предходната година. Според него страната ни се нарежда сред водещите държави на Балканите, като преди нас са само Словения, Кипър, Гърция и Хърватия. Бием обаче братята Румънци и съседна Турция.

Докладът за развитие на човечеството е независим отчет на Програмата за развитие на ООН, изготвен от водещи световни учени и експерти в областта на развитието и сътрудничеството.

Оценката, която се дава на всяка страна, е теглото на очаквана продължителност на живота, образование, равнището на доходите в отделните държави. Индексът е стандартно средство за измерване на нивото на благосъстояние и най-вече на детското благополучие.

Тазгодишният доклад изкарва на преден план нещо много интересно. Класовото неравенство е започнало да се определя поа малко по-различен начин - от климатичните промени и развитието на технологиите.

Според доклада изолацията на страните в сферата на технологичното развитие и последиците от глобалното затопляне могат да доведат до агресия и политическа нестабилност.