Външни експерти ще превърнат България в енергиен център на Балканите.

САЩ ще изпрати в страната ни екип от енергийни експерти, които да помогнат в развитието на бизнеса у нас, съобщи американският посланик в България - Херо Мустафа по време на бизнес закуска с Американската търговска камара.

Дипломатът е в страната ни от малко повече от месец, но вече е успяла да се срещне с американския бизнес в България. Енергетика и иновации са ключовите сектори за развитие на взаимоотношенията между България и САЩ.

“Ще попитате защо съм такъв оптимист? Защото има силна политическа воля и народ, готов да прави крачки напред, за да подобри качеството на живот. Макроикономическата стабилност позволява сериозен растеж на икономиката”, изрази увереност Мустафа.

Според нея това, което сме изградили досега между двете страни, може да е само началото, ако работим заедно – правителство, гражданите и компаниите.

"Горда съм, че американските фирми предоставят инвестиции в размер на 2,5 млрд. долара в българската икономиката, създали са 30 хиляди работни места и Америка се нарежда сред шестте най-големи инвеститори в страната", коментира още американският посланик.

Според Мустафа компаниите в САЩ задават стандарт за корпоративна и социална отговорност и инвестират милиони долари в здравеопазването, околната среда и образованието в България.

По думите й ако двете страни работим усилено, това ще бъде само началото на нашите взаимоотношения.

По отношение на борбата с корупцията Мустафа увери, че ще работи както с правителството, така и с гражданското общество. Върховенството на закона и на медиите е начинът да се постигне пълна демокрация.

“Когато гражданите вярват на правителството и институциите, тогава икономиката може да постигне пълния си потенциал", заяви още Херо Мустафа.

Посланикът на САЩ в България коментира и предстоящата среща между премиера Борисов и американския президент Доналд Тръмп. Според посланичката двамата ще говорят за тясно сътрудничество в сигурността, енергийните доставки и върховенството на закона.

Тя подчерта, че вече е успяла да направи възможна среща между президента Тръмп и премиера Бойко Борисов, както и между търговските делегации на двете страни.

Самият дипломат пък очерта и три приоритета в работата си в България, които също ще преминат в този дух - свързаност, сътрудничество и борба с корупцията.

По-добри отношения между България и Запада, внимание към жените, младежите и малцинствените общности, уважение към различните култури и народи са част от нещата, по които ще работи Мустафа.

Тя изтъкна и ролята на страната ни като лидер в интеграцията на района, укрепване на граничния контрол и миграцията като външна граница на ЕС.