В хода на двегодишни преговори с "Фолксваген" ние обсъждаме различни възможности за инвестиции - компанията например може да отвори Център за развойна дейност в страната. Това заяви днес преди репортери бившият държавен глава Росен Плевнелиев.

В него могат да работят вероятно от три до пет хиляди души. Ако ние направим такъв център, нека сметнем - във фабриката на автомобилния гигант щяха да работят четири хиляди човека със заплати от 1000 евро, а в такъв развоен център би имало пет хиляди души със заплати в рамките на седем - десет хиляди лева, посочи Плевнелиев.

,,Преговорите се водят от автомобилния клъстър, правителството и "Фолксваген". Силата на България е в таланта на хората и на това, че вече имаме подобни успешни центрове. През следващите седмици три компании от ранга на компанията "Бош", която вече е в България, ще преговорят в Министерството на икономиката да отворят центрове за развойна дейност в страната'', коментира още Плевнелиев.

,,Концернът "Фолксваген" вече официално обяви, че се е отказал да строи нов автомобилен завод в Турция. Причината от една страна е в променения пазар и икономическа ситуация в света след коронавируса, а от друга страна причината е и в Турция'', каза Плевнелиев, цитиран от novini.bg.

Защото Турция е страна, в която вече демокрацията е в упадък. На това отгоре и президентът Реджеп Ердоган вече води и войни - за справка Либия, но не само. За нас това не означава, че "Фолксваген" ще прави завод в България - такава фабрика, каквато беше замислена, просто няма да има, подчерта бившият президент.

„Фолксваген" се отказа от завод в Турция!