Ресторантьорите излязоха с декларация до здравните власти, с която настояват да отпадне изискването за настаняване на максимум 4 души на една маса в заведенията, както и носенето на маски от служителите на открито в жегите.

"Може и да не сме разбрали, но май коронавирусът си е отишъл. Или поне в България, като че ли го няма. Множество хора непрестанно се събират на групи без да спазват каквато и да било дистанция или да използват маски.

Претендираме, че следим информационния поток, но не сме видели новина, че у нас вече няма COVID-19. Възможно е и да сме я изпуснали, защото неглижирането на мерките става все по-масова практика.

Неглижирането на мерките срещу разпространението на COVID-19 става все по-масова практика, а в същото време нашите служители са постоянно проверявани за носене на предпазни средства на открито", пишат в своя съвместна позиция Съюзът на заведенията в България и Българска асоциация на заведенията.

От бизнеса настояват и да им позволят организирането на тържества и банкети, което ще е възможно при отпадане на изискването за максимум четирима на една маса.

Това изискване според тях вече е напълно безпредметно, "тъй като скупчване на много повече хора на малки пространства е доста честа практика извън заведенията. Това изискване води единствено до загуби за бранша и намалени обороти, поради което бихме желали то също да бъде преразгледано", се казва в позицията им.

Ресторантьорите дават за пример мерките в междуградските автобуси между големите градове и морето, които пътуват с часове.

"Няма изискване за максимален брой пътници, затова напълно непознати хора се настаняват на разстояние от няколко сантиметра помежду си. Въпреки че компаниите съветват пътниците да носят маски, никой не проверява за това. В същото време ние сме проверявани постоянно и ни се налагат глоби за събиране на хора на открито, с които като че ли се опитват да напълнят хазната, а не да спрат разпространението на вируса", настояват от бизнеса.