Инвестиция в самолетостроенето за близо 5,6 млн. лева ще бъде направена край Пловдив. Днес заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов връчи сертификат за инвеститор клас А на "Латекоер България" ЕООД.

Инвестицията по сертифицирания проект за разширяване на производството на завода на френската компания в икономическата зона в Радиново. Точната й стойност е 5, 574 млн. лева. С осъществяването му ще бъдат разкрити нови 35 работни места, към работещите вече близо 200 в производството. Целта на инвестиционния проект е стартиране на сглобяване на метални компоненти за носова част на самолет Airbus A350. Компонентите са нов тип продукт за дружеството, който не е произвеждан досега.

Икономическият заместник-министър е изтъкнал, че страната ни е с най-висок кредитен рейтинг на Балканите, финансова и макроикономическа стабилност, квалифицирани кадри, а това е предпоставка да дойдат все повече инвеститори в сектора.

Зам.-министър Борисов е посетил и фабриката на "Шнайдер" в с.Радиново, край Пловдив, която получава официално статут на Smart Factory, на вътрешно ниво в рамките на групата "Шнайдер Електрик". Този статут дава признание на завода като демонстрационна фабрика-модел, заради внедрените високи технологии.

По време на посещението е било подписано Споразумение за сътрудничество между Българската агенция за инвестиции и фабриката на "Шнайдер Електрик България" ЕООД като демонстрационна фабрика относно Smart Factory технологиите в България. Вашият пример днес помага за изграждането на международния облик на България като отлична страна за инвестиции във високотехнологични производства, е подчертал Лъчезар Борисов.