Жандармерията започна да блокира входа на парламента. До извънредната ситуация се стигна, след като по-рано днес група прoтecтирaщи влязоха в дeлoвoдcтвoтo нa Нaрoднoтo cъбрaниe. Те заявиха, че нямa дa излязaт, дoкaтo прaвитeлcтвoтo не пoдaдe ocтaвкa. 

Майки от „Системата ни убива“ също се намират във фоайето заедно с дете с увреждане. Майките скандират „оставка“, провокирани от приближения до Мая Манолова Никола Вапцаров, който барабани в такт върху ламаринена кофа.

Във връзка с извънредната ситуация, председателят на парламента Цвета Караянчева даде извънреден брифинг. Тя призова гардовете от Националната служба за охрана (НСО), която е подчинена на президента, „да си свършат работата“. Не трябвало да се повтори случката отпреди няколко месеца с барикадиралите се медицински сестри.

След това Цвета Караянчева направи подобно изказване от парламентарната трибуна. Антон Кутев от БСП пък поиска прекъсване на пленарното заседание, което продължава извънредно дълго заради гласуването на промените върху Изборния кодекс, пише "Флагман".

Председателстващият Емил Христов даде 10 минути почивка заради ситуацията с майките.

По-късно Народното събрание прекрати заседанието си. Така промените в Изборния кодекс ще продължат да бъдат обсъждани и гласувани утре. Предложението бе направено от зам.-председателя на ПГ на ГЕРБ Красимир Ципов.

"За" предложението гласуваха 109 народни представителите, "против" 78, двама се въздържаха. 

Очаквайте подробности!

Снимки: Фейсбук