От утре сме създали логистиката за започване на ваксинацията и с ваксината на "Модерна" в България. Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, при посрещането на първата партида.

"Току-що получихме първата доставка на втората ваксина в България, ваксинатана "Модерна". Тя в момента се позиционира в хладилник, който държи температурен режим от минус 20 градуса. От утре сме създали логистиката за започване на ваксинацията и с ваксината на "Модерна" в България", обяви министърът.


По думите му дозите от ваксината са изключително малко и ще бъде разпределена за РЗИ - София. "Ще бъде много трудно да създадем логистика за ваксиниране с втора доза на много места.

Той обяви, че на 25 януари 4000 дози ще дойдат нови количества и ще бъдат разпределени във регионите на страната.

"Хубавата новина е, че ЕК сключи договор за допълнителни количества ваксини от първата доставена в България ваксина - на "Пфайзер". Българската държава участва в това споразумение с индикативни количества към днешна дата - близо 2 млн. 900 хил. ваксини.

Имаме абсолютното спокойствие, че ще имаме достатъчно количества ваксини за всички български граждани. В процес на регистрация е и ваксината на "Астра Зенека". Индикативните количества от тази ваксина са близо 4 млн. и половина. Осигурили сме ваксини за всеки един български гражданин", допълни още здравният министър.

Противоепидемичните мерки ще бъдат облекчени в началото на месец февруари, заяви още здравният министър проф. Костадин Ангелов. Единственото нещо, което ще бъде променено, ще бъде в сферата на висшето и средното образование, каза още той. 

От думите му стана ясно, че от 25 януари ще започне масово тестване на учителите.