От 0,00 часа се въвеждат нови мерки срещу разпространението на заразата със заповед на министъра на здравеопазването.

Преустановяват се посещенията на паркове и на спортни съоръжения на открити и закрити места.

МВР ще извършва проверка на целта на преминаването на гражданите. Ще има изключения за влизане в град - при постоянен адрес или документ от работодател.

Забранява се на хората под 60 години да посещават магазини за хранителни стоки между 8,30 и 10,30

Ако мерките не се изпълняват от българските граждани, ще вдигнем нивото на сигурност. Когато излизат, трябва да имат декларация накъде пътуват и с каква цел. 

Това съобщи здравният министър Кирил Ананиев. 

"Във връзка с усложняващат се ситуация, свързана с разпространението на коронавирус с моя заповед въвеждаме следните противоепедимични мерки на територията на Република България. От 00:00 ч. в петък се преустановяват посещенията на паркове, градски градини, спортни и детски площадки“, обяви още министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

"Не искаме да пречим на бизнеса. Куриерските услуги ше могат да се извършват по първата хипотеза - служебни задължения.

НА ЖИВО: 17 нови случая на COVID-19 в България, първи оздравял!

 

"Органите на Министерството на вътрешните работи ще организират контролно-пропусквателни пунктове на входно-изходните пътища на областните центрове и ще извършват проверка на целта на пътуването на гражданите. През пунктовете ще се пропуска преминаването на лица, в случай на неотложно пътуване, обосновано от доказана потребност от трудово естество, здравословни причини или завръщане на постоянния адрес. Това се удостоверява със сложебна бележка от работодателя, медицински документ или документ за самоличност. Забранява се на лицата до 60-годишна възраст да посещават хранителни магазини и аптеки всеки ден от 08:30 до 10:00 ч.", каза още Ананиев.

"Ограничението в момента ще важи за областните градове. Колкото и полиция да има, няма да успеем да се справим", заяви министърът на МВР Младен Маринов.

"Дайте ни шанс да спасим живота ви", призова ген. Мутафчийски.

"Транспортът е кръвта на артериите, иначе не може да се функционира. Всеки пътуващ би трябвало да има документ в себе си, ако искат да пътуват", каза още той.

Общо 127 са заразените до момента у нас.

НА ЖИВО: 17 нови случая на COVID-19 в България, първи оздравял!

„Виждате, че вдигаме нивото на мерките, които прилагаме. Ще видим дали ще се изпълняват от българските граждани. Ако резултатът е негативен, ще вдигнем още нивото на сигурност, като лицата, които напускат домовете си ще трябва да декларират за своята собствена отговорност. Излизайки трябва да имат декларация, за която ще следят органите на реда", каза още министърът на здравеопазването.