В Пловдив започнаха съвместни проверки по заведенията във връзка със спазването на мерките против разпространението на COVID-19, регламентирани със заповедта на здравния мининистър.

В тях участват служители на отдел икономическа полиция, секторите " Специализирани полицейски сили" , " Пътна полиция" и на областната дирекция по безопасност на храните.

В 23 часа на 9 май е проверено едно от големите питейни заведения на бул "Шести септември" в града. Заведението има издадено разрешително за удължено работно време, продажба на алкохол и цигари. Според заповедта на министъра на здравеопазването заведението може да работи само навън, като трите най-важни изисквания, които всеки собственик трябва да изпълни, са дистанция (1,5 м между масите), лични предпазни средства и хигиена (дезинфекция след всеки клиент).

В хода на проверката е съставен констативен протокол, като не е констатирано нарушение. Проверяващите са установили, че от заведението работи само градината, а вътре не се допускат посетители.

Капана в Пловдив се върна към живот, капанчетата заработиха ВИДЕО

В близост до обекта служителите на специализирани полицейски сили са проверили 12 лица - посетители и водачи на превозни средства. Четирима от тях са били с нарушения по закона за българските лични документи, за което са им съставени актове за установяване на административно нарушение. Един АУАН е съставен и по закона за здравето.

В близост до заведението служители на сектор "Пътна полиция " са съставили 6 фиша за неправилно паркиране, 2 от които по Общинска наредба и 4 по Закона за движение по пътищата.

Проверките за спазване на предписанията в заповедта на здравния министър ще продължат.