850 български граждани зад граница искат да се приберат в страната, но в момента не могат. Това каза в предаването "Още от деня" по Българската национална телевизия министърът на външните работи Екатерина Захариева.

„От тях близо 50 души са туристи, а останалите живеят постоянно в друга държава, но искат в този момент да са в България“, обясни Захариева.

82-ма граждани на Европейския съюз до часове ще бъдат евакуирани от Делхи с помощта на българското външно министерство.

"Малко над 30 са български граждани. Не мога да кажа точно кога ще кацнат. Надявам се днес да излети самолетът. Оказваме съдействие и на граждани-членове на ЕС, в това число и 9 граждани на Унгария, но има и от други държави", посочи министърът пред БНТ.

По думите ѝ правителството вече е изпратило няколко предложения към Турция в опит да се реши кризата на граничния пункт „Капитан Андреево“, където от дни има километрична опашка от тежкотоварни автомобили. Едно от тях вече си прилага. Това е обособяващият се в момента буферен паркинг в района.

Захариева разказа, че от постоянно живеещите в чужбина има такива, които са загубили работата си заради взетите мерки в борбата с разпространението на коронавируса. Други пък се чувствали по-спокойно в родината си. По думите ѝ до момента държавата е прибрала около 500 българи, които са поискали това.

Също така стана ясно, че по разпореждане на Захариева ръководителите на задграничните ни представителства ще поискат по изключение българските граждани да могат да се прибират у нас, дори ако документите им са изтекли. По отношение на държавите, които дадат съгласие, България ще пропуска техните граждани с изтекли документи. Целта е да се облекчи пътуването в условията на пандемия.