Един замърсен въздух, едни недоволни граждани и липса на каквато и да било яснота около ТЕЦ “Брикел”. Ситуацията в Гълъбово се задълбочава, а жителите настояват за екоинвестиции и минимално замърсяване.

Качеството на въздуха в района е сведено до минимум, а освен всичко се появиха и обезпокоителни снимки в социалните мрежи, които повдигнаха широк обществен дебат.

ТЕЦ “Брикел” спря принудително рабона, след акт на РИОСВ-Стара Загора, а от дружеството увериха, че работят по въпроса и до две години ситуацията ще се подобри.

Най-голямото притеснение на хората е свързано с изгарянето на отпадъци на територията на „Брикел”. Гражданите не желаят да се горят боклуци, които са опасни за тяхното здраве. Те също така искат мерки, които да ограничат запрашаването и миризмата на сяра, съобщават от bTV.

Изпълнителният директор на „Брикел” Янилин Павлов обясни, че от РИОСВ – Стара Загора е получено разрешение за експериментално изгаряне на RDF, съвместно с въглища.

Централата е спряна заради горенето на биомаса, а не на отпадъци. Според комплексното разрешително, дружеството няма право да използва такъв вид гориво.

Срокът на централата да отстрани съхраняваните неразрешени в комплексното й разрешително горива, е до 25 септември.

Какво ще се случи, ако срокът не бъде спазен, не се знае.

В дружеството обаче работят 1400 души, които ще останат без работа, ако ТЕЦ “Брикел” затвори врати окончателно. Под въпрос стои и отоплението на детски градини, училища, болница и социални заведения в Гълъбово. Освен това, алтернатива липсва, тъй като цялата производствена система на парното е собственост на дружеството.