7 досъдебни производства са заведени срещу хора, неспазващи наложената им задължителна карантина заради коронавируса. Пет от тях са в Софийска област, 1 - в Монтана, 1 - във Варна, заяви Младен Маринов, министър на вътрешните работи. Той допълни, че е имало и един случай в Благоевградско на човек, открит в друго село в изключително нетрезво състояние, но това било преди обявяването на извънредното положение, съобщи Бтв.

Министърът прикани всички да спазват мярката карантина, като до неделя не са били малко над 400 души. Според него по-трудно се работи в махалите, където се събират повече хора, сега контролът там е по-интензивен, направени са и срещи с лидери на подобни общности.

"Имаме случай, работен с ДАНС и ОД на МВР в Пловдив - арестуван е човек, който е разпространявал фалшива информация за масова зараза в училище, скрита от хората. У този човек са отрити и малко количество наркотици", заяви министър Младенов

Според него ситуацията е идеална за измамници и затова хората трябва да са внимателни и да не се поддават. Сега вървяла старата схема - имате близък, болен от коронвирус, ние сме от здравната инспекция и трябва да дезинфекцираме дома ви и т.н. "Хората да не се доверяват", призова министърът.

Той каза, че за полицаите има достатъчно маски и ръкавици, предстоят и нови доставки.