За втори път шефът на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов взе на прицел колегите си от апелативния спецсъд. Този път причината за публичния скандал между магистрати са делата по мерките за неотклонение на подсъдимата за подкуп кметица на “Младост” Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова.

В четвъртък Панов изпрати трима свои колеги начело със заместничката си Галина Захарова да инспектират организацията на всички дела срещу Иванчева и Петрова в апелативния спецсъд.

По-рано тази година - през юни, Лозан Панов поиска обяснения от шефа на същия съд Георги Ушев били ли са Иванчева и Петрова с белезници в съдебната зала.

Подсъдимите жени са в ареста на столичната ул. “М-р Г. Векилски” №2. Предстои именно проверяваният апелативен спецсъд да реши окончателно дали те да останат зад решетките, или да излязат под домашен арест.

За проверката, разпоредена от Панов, вчера рано през деня от ВКС съобщиха, че съдиите Галина Захарова, Капка Костова и Галина Тонева имат задачата да извършват цялостна проверка на делата срещу Иванчева и Петрова. Магистратите

трябва да

преброят колко

пъти

апелативният

спецсъд е

разглеждал

мерките

им за неотклонение от задържането им през април досега, как са били администрирани документите по тях и как са избирани съдебни състави, които да ги решават. Освен това пратените съдии от Панов трябва да установят спазвали ли са сроковете за произнасяне колегите им. Като мотиви за проверката Панов сочи медийни публикации.

В четвъртък следобед трите върховни съдийки са приключили проверката, след като прочели всичко необходимо. Било им е оказано пълно съдействие от апелативните съдии.

Върховните магистрати трябва да излязат с доклад от ревизията до 10 декември. (Какво означава това - виж долу).

В апелативния спецсъд, който се намира на ул. “Черковна” 90 в София, работят 14 магистрати. Те се явяват втора инстанция по дела срещу престъпни групи и корупция по т.нар. високи етажи на властта.

Вчера съдиите там са приели новината за проверката като натиск. “Аз и колегите ми сме възмутени от председателя на ВКС.

Това е жесток

натиск и е

безпрецедентно

Всички колеги сме единодушни, че това е удар по независимостта ни като съдии, при положение че в съда виси дело срещу Иванчева и Петрова, което предстои да бъде решено”, коментира съдия пред “24 часа”, който засега предпочете да остане анонимен.

Магистратите са готови да сезират Висшия съдебен съвет и главния съдебен инспектор Теодора Точкова.

На проверката в апелативния спецсъд заради Иванчева и Петрова реагираха и от прокуратурата на ул. “Черковна” 90. Оттам изпратили писмо до шефа на апелативния спецсъд Георги Ушев, с което поискаха делото да не бъде давано на проверяващите от ВКС, докато съдът не се произнесе по мерките на Иванчева и Петрова.

“С цел да се осигури безпристрастно решаване на това дело от съдиите от апелативния съд,

предлагаме да

не бъде

предоставяно на

проверяващите

съдии от ВКС

до постановяване на определение по протеста на прокуратурата”, се казва в писмото. То е подписано от временните ръководители на спецпрокуратурата и на апелативната спецпрокуратура Димитър Франтишек и Николай Найденов, както и от други двама прокурори Илиян Рангелов и Тихомир Стоев.

От апелативния спецсъд обаче не са се съгласили с искането на прокуратурата и са оказали пълно съдействие на висшите магистрати, тъй като законът ги задължава.

Проверката, която разпореди председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов за апелативния спецсъд, е по Закона за съдебната власт.

Съдия №1 се възползва от чл. 114, ал.1, т. 9, който предвижда, че председателят на ВКС “извършва лично или възлага на съдия от Върховния касационен съд проверки на организацията на дейността на съдиите от апелативните съдилища”.

По този текст като най-висша инстанция Панов има право да разпорежда проверки на 7-те апелативни съдилища у нас, сред които са апелативният спецсъд и Военно-апелативният съд.

Резултатите от проверката в апелативния спецсъд ще бъдат обявени в доклад. Той може да съдържа констатации, заради които върховните съдии да отправят препоръки към колегите как занапред да организират, образуват и администрират делата.

Ако се установят нарушения, това ще даде възможност на Панов да поиска Висшият съдебен съвет (ВСС) да образува дисциплинарки срещу провинилите се съдии.

През м.г. след проверка, назначена от Панов, пак в апелативния спецсъд, той поиска наказание за съдия Даниела Врачева.

ВСС обаче отказа. Инспекцията бе заради скандал покрай мярката за неотклонение на бившия кмет на с. Галиче Ценко Чоков.

Тогава в доклада на ВКС се препоръчваше на апелативния спецсъд да преработи вътрешните правила за случайно разпределение на делата.

Друга назначена проверка от Панов неотдавна имаше и в Софийския апелативен съд. Тя бе за разпределението и администрарирането на т.нар. дело за 102 милиона лева. След нея Панов поиска дисциплинарка за шефката на съда Даниела Дончева, но и тогава съдебните кадровици не се съгласиха с него.

Омбудсманът Мая Манолова разпрати снимки от килиите на подсъдимата кметица на столичния район “Младост” Десислава Иванчева и Биляна Петрова.

Съобщението от институцията на обществения защитник пристигна часове след като от Върховния касационен съд обявиха, че ще проверяват администрирането на делата на двете подсъдими.

Екип на омбусдсмана е извършил четвърта проверка на ареста и килията, в която са Иванчева и Петрова, след като бившата кметица е подала сигнал.

“Проверката установи, че жалбата на задържаните лица за лоши санитарно-битови условия, качеството на извършения ремонт в спалното помещение, както и липсата на достатъчно естествена светлина и свеж въздух е основателна”, съобщи омбудсманът и отправи препоръки до правосъдния министър Цецка Цачева за конкретни действия.

Екипът на Манолова е констатирал влажни стени и мокри петна заради течове от канализационната система на горния етаж, олющена и падаща мазилка, липса на достатъчно дневна светлина и свеж въздух.

“Достъпът до светлина е допълнително ограничен с поставените на прозорците непрозрачни армирани стъкла. Препоръчвам да бъде извършен повторен ремонт на спалното помещение и преградата, отделяща тоалетната да бъде изградена изцяло”, казва омбудсманът.

Манолова ще настоява още капацитетът на стаята да бъде намален за трима и едно от леглата да бъде премахнато.

“Така ще бъде предоставена възможност за достъп до свеж въздух и естествена светлина в спалните помещения”, завършва омбудсманът.

Междувременно съдия Иво Хинов, който по същество разглежда делото срещу Иванчева и Петрова, разреши на правозащитници от Българския хелзинкски комитет на отидат на оглед в следствения арест на ул. “М-р Г. Векилски” №2 и да разговарят с двете задържани.