Продължават ли да пресичат на червено пешеходците или вече съумяват да спазват правилата на пътя?

Почти всеки шофьор е спирал, за да даде път на притичващ пешеходец. Не са малко обаче и онези, които рязко са набивали спирачка, защото пешеходецът пред тях пресича на червено. И ако шофьорите непрестанно са обвинявани, че не спират на пешеходните пътеки и не дават предимство на пресичащите, то пешеходците с право могат също да бъдат порицани за тяхното непознаване и неспазване на правилата за движение. Или просто защото се изкушават да пресичат "екстремно".

В рамките на засилен контрол по пътищата на областта само за 5 часа днес служителите на реда извършиха проверки на 643 водачи и 171 пешеходци. Констатираните нарушения по ЗДвП от страна на пешеходци са 68 броя. Съставени са 12 акта и 56 глоби по фиш. 14 са нарушенията на водачи и пешеходци, преминали на червен сигнал на светофарната уредба. В рамките на акция "Пешеходец" са съставени 64 акта за установяване на административно нарушение и 146 глоби по фиш.

В хода на проверките са констатирани 23 ма водачи, които не са използвали обезопасителен колан, а в 16 от случаите водачите са били с нередовни пътни документи. 14 са глобите наложени на водачи, които са използвали мобилен телефон докато шофират. Съставени са и 42 глоби по фиш на водачи, които не са спазили пътните знаци и маркировка.

Автоматизираните технически средства и системи са заснели 396 нарушения на скоростните режими.

От ОД на МВР Пловдив призовават към толерантност и добър личен пример! Защото участието в движението като пешеходци, водачи или пътници преди всичко е споделена отговорност!