Здравният министър преди минути отмени заповедта, с която забрани влизането на тирове от 70 държави, както и транзитните превози към Турция. 

"В момента на границата с Турция имаме затруднена обработка на товарни превозни средства. Има 1200 камиона, които са в процес на изчакване, които искат да преминат само през пункта Капитан Андреево". Отменена е заповедта, защото към този момент се водят разговори между нашия и турския външен министър", съобщиха от "Гранична полиция" по време на извънреден брифинг.

"Турция е въвела различни ограничения. Няма ограничения за турските камиони, за българските камиони с български водачи", казаха още от Националния оперативен щаб.

Със заповедта на министър Кирил Ананиев на практика се забраняваше транзитно преминаване на тежкотоварни камиони към Турция. Последва остра реакция от страна на превозвачите.

„Сигурен съм, че първо Турция ще реагира много остро. Има стотици камиони, които са натоварени и пътуват към Турция. Ние реално ги оставяме без стоки.”, заяви пред Glas.bg изпълнителният директор на Съюза на българските превозвачи Йордан Арабаджиев.

“Ние имаме стотици камиони, които в момента са на 50-километровата опашка за Турция и още над 1000, които пътуват. Това означава, че тези камиони ще бъдат спрени на Калотина или Видин”, обясни още Йордан Арабаджиев.

Той прогнозираше, че само за 24 часа на границите със Сърбия и Румъния ще се струпат  над 500 камиона, което означава буквално блокиране на границите.

Сега с отмяната на заповедта, тази опасност отпадна.

Съюзът на превозвачите ще раздаде в четвъртък на над 2000 шофьора вода, кроасани, маски, дизенфектанти и ръкавици, които в момента се намират на опашка на границата с Турция.

Колоната от тирове в момента минава 50 километра, предава репортер на Glas.bg

 

 

BG БЕЗУМИЕ: Забраниха влизането на камиони от 70 държави!

 

Проведени са консултации със здравния министър за обособяването на интензивни отделения за лечения на коронавирус във всяка болница, както и за разкриването на още лаборатории в областните градове. 

83% от всички пациенти, установени с COVID-19 у нас, са на възраст до 60 години. Разпределението по възрастови групи е както следва: до 19 г. – 7%, от 20-29 г. – 16%, от 30-39 г. – 15%, от 40-49 г. – 29%, от 50-59 г. – 16%, от 60-69 г. – 10%, от 70-79 г.

Най-много заразени има в София. Вчера стана ясно, че коронавирус вече има и в Дупница. 

С почти 100 хил. са нараснали случаите за деня в света. 

Очаквайте подробности!