Тежко болни напълниха отделенията в лечебните заведения. Заради противоепидемичните мерки опашки се извиха пред столични болници. Най-голям е напливът към кардиологичните отделения и към хирургиите. Часовете при специалисти кардиолози, уролози и алерголози са запълнени за месец напред.

Много от хората с различни здравословни проблеми от страх да не бъдат заразени с коронавирус са изчаквали да попремине епидемията и чак тогава са потърсили медицинска помощ. Някои не са я дочакали.

“Имаме случай на пациент, който почина преди да насрочим операцията му. Като се обадихме да го търсим, за да кажем кога ще го оперираме, се оказа, че си е отишъл. Отишъл си е, защото не е дошъл навреме”, коментира пред “Труд” изпълнителният директор на болница “Св. Екатерина” проф. Генчо Начев. Той обясни, че пациентите се завръщат, но много от тях са толкова уплашени, че още не смеят.

Медицинският директор на “Аджибадем Сити клиник Сърдечно-съдов център” проф. Иво Петров, каза че след като беше дадена зелена светлина за прием на пациенти с планови интервенции, работата е скочила двойно.

Националният консултант по кардиология заяви, че заради страха от зараза, много пациенти са пропуснали дори задължителните си прегледи. “Седем пациенти чакаха за имплантиране на минимално инвазивната клапа и когато се обадихме да идват, двама бяха починали”, разказа проф. Петров.

Според последния анализ на “Индекс на болниците”, приблизително 30% по-малко българи с кардиологични заболявания са потърсили лекарска помощ по време на извънредното положение.

Има много случаи, при които се наблюдава усложняване на състоянието на пациентите, поради това, че бяха забранени профилактичните прегледи, а и достъпът до кабинетите беше затруднен, коментира шефът на БЛС д-р Иван Маджаров.

Мениджърите на болниците са категорични, че рестартът на здравната система ще рефлектира върху бюджета. Очаква се увеличаване на скъпоструващите операции и процедури, които са били отложени по време на извънредното положение.