Докато Общинският кризисен щаб в Пловдив обяви, че затяга мерките срещу COVID-19 в града от понеделник, пак от понеделник десетки салони за красота се канят да отворят вратите си, защото… „било време да започнат работа”! Във Facebook от няколко дни върви масово приканване на „клиентите” да се възползнат от услугите на любимите си салони, разбира се, спазвайки „строги мерки за безопасност и хигиена”.

Кметът Здравко Димитров, изплашен от последното  рязко увеличение на случаите на заразени от коронавирус в Пловдив, а вероятно и от изказването на ген. Мутафчийски, че Пловдив не е най-добрият пример за спазване на мерките за ограничаване на епидемията от коронавирус, реши да втвърди мерките и обяви:

"Никакви разходки в парковете, по тепетата, край Марица и по велоалеите. Няма да работят никакви търговски обекти, освен за хранителни стоки, аптеките, банковите и застрахователните офиси, за да намалим  риска от заразата".

Никъде обаче не става и дума за обектите, които не са по-малко опасни от кварталните магазини за пирони например – т.нар. салони за красота. Наясно сме, че те бяха изключени от списъка със забранени обекти, тъй като било установено, че „клиентите посещават след записване на час, което не предполага струпване на хора”. И… на фризьорските салони им беше разрешено да работят при спазване на правилото да не се допускат много хора едновременно и при дезинфекция на всички машини, инструменти и уреди, с които се обслужват клиентите.

Хайде сега кажете кой ще гарантира всичко това? Как в един фризьорски салон, в който работят 4 фризьорки, ще излъчи една от тях, която да подстригва, а останалите да си стоят вкъщи? Кой ще гарантира, че освен фризьорите няма да защракат и маникюристките, педикюристките и пр.?

„Кой ще работи от всички? Как ще го избират? На принципа „Онче бонче” ли? На кого от всички не му трябват пари? Да, всеки ще има по един клиент, но в салона като има няколко фризьори, и те като имат по един клиент… какво става?”, пита пловдивски коафьор, който не работи и не мисли и да работи – въпреки призива на колегите си и постоянните телефонни обаждания на клиентите му, че „другите отварят, ти кога?”…

И кога най-после ЯСНО и КАТЕГОРИЧНО от Кризисния щаб ще кажат: Като се затягат мерките за магазинерите, затягат ли се и за фризьорите?

Пък и… уважаеми пловдивчани, хайде спрете се сами! Хайде посмирете се! Как мислите, кое е по-добре: С неподстригани връхчета и цъфтящи краища на косите, но здрави, или с перфектна прическа, но с корона? А?