Днес стана ясно, че осигурените българи могат да ползват болнични, ако бъдат поставени под карантина. В това увериха председателите на здравната и на социалната комисии в парламента. Пояснението им идва ден, след като здравният министър Кирил Ананиев заяви, че за дните под карантина трябва да се ползва платен или неплатен отпуск.

Социалноосигурените българи могат да ползват болнични, ако бъдат поставени под карантина. В това увери днес председателят на парламентарната комисия по социална политика Хасан Адемов. Така той обори думите на здравния министър Кирил Ананиев, който вчера заяви, че в за дните под карантина, трябва да се ползва платен или неплатен отпуск.

В рамките на два дни институциите разчетоха по напълно различен начин правото на обезщетение при поставяне под карантина. Докато вчера кризисният щаб и здравният министър съветваха да се ползва годишният отпуск, днес в парламента стана ясно, че за периода на изолация може да се ползва болничен. И това е отдавна уредено в Кодекса за социално осигуряване.

Хасан Адемов - председател на Парламентарната комисия по социална политика, пред БНТ: Когато имаш право на парично обезщетение като осигурено лице, е абсурдно да ползваш платен или неплатен отпуск. Законодателен проблем няма.

Решението обаче дали някой да бъде поставен под карантина трябва да се вземе от здравните власти. В противен случай карантината е доброволна и обезщетение не се дължи.

Даниела Дариткова - председател на Парламентарната комисия по здравеопазване: Има всички условия социално осигурените български граждани да получат такъв болничен по решение на техния общопрактикуващ лекар.

Хасан Адемов - председател на Парламентарната комисия по социална политика: Лицата, които не са осигурени, вероятно трябва да се възползват от предложението на министъра на здравеопазването.

За да се избегнат злоупотреби, според Дариткова, личният лекар трябва да получи потвърждение от Граничните власти, че човекът действително е бил в рискова държава. Как на практика обаче би се осъществила връзката между тях, на този етап не е ясно.

Припомняме, по-рано днес премиерът Бойко Борисов коментира пред журналисти, че не е редно държавата да плаща обезщетение за изолацията на хора, които пътуват до рискови дестинации.

Борисов: Няма да се плаща доброволната карантина