Тук с мен са моите заместници, членовете на Прокурорската колегия, административни ръководители на Апелативни, Окръжни и Районни прокуратури от цялата страна, членовете на Управителните съвети на Асоциацията на прокурорите и Камарата на следователите в Република България.

Ние сме тук не заради личните атаки срещу отделни магистрати или срещу главния прокурор. Възприемаме това като част от работата ни. Тук сме, защото Институцията - Прокуратура на Република България бе подложена на безпрецедентен политическо-партизански натиск от президента на Република България и от обслужващи го политически формации. Радев, би следвало да олицетворява единството на нацията и казвам Радев, защото когато той слезе при БСП с госпожа Корнелия Нинова, „Да, България“, ДСБ, АБВ, Българската евролевица, Движение 21, Мая Манолова, която още не е създала партия, както и Йоло Денев, който също още не е създал партия, Радев се превърна в един обикновен български политик от Прехода.

Тук сме, за да кажем, че българските прокурори, следователи и съдебни служители се гордеят, че работят за българските граждани, а не за слелите се с политическата мафия и олигархия, заради които продължаваме да сме най-бедната страна в Европейския съюз.

Тук сме за да кажем, че ще продължим да работим по същия начин, защото залогът е бъдещето на децата и Родината ни и няма да ни спрат милиардите на олигарсите, инвестирани в медии и политици, нито дори заплахите срещу прокурорите и техните семейства.

Тук сме за да кажем също така, че Прокуратурата е друга и времето на двойните стандарти свърши! Време е, освен бедни български граждани, в затворите да влизат и олигарсите и политиците, които ги ограбиха. Ограбиха и живота и бъдещето на цяло едно поколение българи.

Тук сме за да кажем, че уважаваме българските институции, но няма да позволим, рушейки държавността и атакувайки прокуратурата, да се градят политически кариери и проекти, включително и от Радев.

Вчера, „обединителят на нацията“ господин Радев каза по същество, че българската прокуратура е мафия?! Нещо, което не си позволи дори приватизатора на България Иван Костов. Това, което му казваме ние, е, че той явно говори за светлина, но се съюзява с тъмнината, с хора като „Черепа“ и други български олигарси и корумпирани политици, ограбили нашия народ! И това е негов личен избор.

Ясно е, че политикът Радев и присъдружните му партии, с генезис началото на криминалния преход, искат слаба и зависима прокуратура, която да не може да защити българските граждани, а кражбите и грабежите да продължат. Вчера Радев цитира съдия Фалконе. Само че съдия Фалконе се е борил с политическата мафия, точно с тази, с която в момента се съюзява Радев!

Прокуратурата не раздава присъди, присъдите се определят от независимия български съд, който също трябва да поеме своята отговорност, както прокуратурата поема своята. Ние работим с доказателства и не е кадрови проблем на прокуратурата, че Узунов, бивш служебен министър на вътрешните работи и секретар на президента по правни въпроси и антикорупция, получава съдебни решения от Върховния административен съд, преди да са публикувани и подписани; че се опитва да съдейства за получаването на български паспорт от руски гражданин, който представлява, според Държавна агенция „Национална сигурност“, заплаха за националната сигурност; че съдейства за заличаване на криминална регистрация на друг чужд гражданин, както и за сключването на консултантски договор за 5000 лева на месец с фирма на брат си, които се плащат от друга фирма - на обвиняемите Бобокови.

Не е наш кадрови проблем и че съветникът на президента по сигурността и отбраната Милушев получава документи с гриф по Закона за защита на класифицираната информация, изнесени нерегламентирано от Държавна агенция „Разузнаване“ , като същите са класифицирани като „държавна тайна“, както и че са поставени под заплаха хора, работещи за националната сигурност на България. Това, че съветникът Милушев е казал, че е информирал българския президент за тези документи в първоначален разпит, а по-късно пред съда е обяснил, че се е объркал, не го е измислила българската прокуратура.

Единственото, което интересува българската прокуратура по този случай, е наличието или липсата на доказателства за извършени престъпления, включително и засягащи националната сигурност. Няма да коментирам намерените вчера, при претърсване, в дома на бивш ръководител на Архива на Министерството на вътрешните работи пет кашона с документи, съдържащи също класифицирани материали, включително с гриф „Строго секретно“ и „Строго секретно с особена важност“, както и оперативен план от 2012 г. за извършване на действия спрямо лице, което медиите наричате Златко „Баретата“. Мога да уверя българското общество, че ще бъде запознато с цялата информация по тези дела, чието разкриване не би попречило на разследването.

Господин Радев, съзнателно не се обръщам към него с президента Радев, трябва да даде ясен отговор на българското общество.

НА ЖИВО: Гешев: Прокуратурата е подложена на безпрецедентен натиск от Радев