Институциите в България отсъстват, винаги трябва да се случи нещо лошо и тогава да се реагира  - така обобщи напрежението във Войводиново социологът Алексей Пампоров.
 
По думите му случаят е показателен за насилието и агресията, които се случват ежедневно и срещу тях превенция няма.

Най- лесно е да кажем, че проблемът е в циганите, защото това е симптомът на заболяването, ще измием ръцете и ще си легнем спокойно. Но проблемът не е в етничността, а в проблемите, които ражда гетото.

Проблемът е, че  министерството на образованието тотално се провали в опита да обхване всички деца в училище, системата „парите следват ученика“ доведе до раздуване на несъществуващи балони за посещаемост.

Според Пампоров действията на вицепремиера Красимир Каракачанов, който посети селото в деня след инцидента, са неуместен пиар. Не е работа на министъра да разпорежда бутане на незаконни постройки. Този проблем е на местната администрация.

Социологът определи изказването на Карачанов "Циганите в България станаха изключително нагли" не само като обидно, но като престъпно по текст от НК. Това е стигматизцаия на една общност на база на криминално престъпления на двама нейни представители.

Преместването на хората от селото няма да реши проблема, защото и на друго място те ще продължат да живеят така, защото системата не се променя, каза още Алексей Пампоров.