В рамките 10 дни ще достигнем до „мъртъв обем“ на яз. „Студена“ и транзитът на вода от яз. „Белмекен“ през София е единствената възможност за нас.

Това каза кметът на Перник Станислав Владимиров по време на заседание на Постоянната комисия по инженерна инфраструктура и енергийно планиране към Столичния общински съвет, на което се разглежда предложението за водната криза в Перник.

„Всички вие виждате и следите през медиите какво се случва в моя град последните два месеца. На воден режим сме, вече близо месец сме в бедствено положение. Въпреки, че бяха предприети някои мерки от страна на Министерски съвет за увеличаването на притока към язовир „Студена“, те не дадоха така очаквания ефект. В момента обемът на язовир „Студена“ е в критичния си минимум“, заяви Владимиров, цитиран от „Фокус“.

Кметът на миньорския град допълни, че ежедневно продължава да се понижава обемът на язовира. 

Министърът на регионалното развитие Петя Аврамова обяви пред столичните общински съветници, че най-бързия начин да се помогне на Перник е като се пренасочи вода от яз. „Белмекен“.

„Не се оправдаха нашите очаквания за допълнителен приток от всякакви популярни и непопулярни мерки, които бяхме принудени да вземем. Радвам се, че много хора откликнаха. Много експерти от научните среди. Много хора дори без да сме ги търсили дадоха своите предложения“, заяви още министърът.

Министърът на икономиката Емил Караниколов посочи, че не трябва да има спкулации по темата, че „някой ще изпие водата на някого“. Караниколов обясни, че „Белмекен“ има 84 млн. куб. литра.

„Миналата година към 6 януари е имало 34 млн. Това е по отношение на някой, който казва, че ще е за сметка на енергетиката. Пък и да е, хората и това да имат вода е задължение на всяка държава. Това е тяхно конституционно право. От тази гледна точка нямам притеснения“, допълни още министърът. 

Кметът на София Йорданка Дандъкова каза, че интересът на софиянци за нея е на първо място и пред тях е нейната отговорност. „Няма да допусна дребни политически спекулации на тази тема. В тази дискусия няма място за партийни пристрастия и политика. На няколко километра от нас има хора, които реално бедстват“, допълни кметът на столицата.